De Labrador Retriever

 

De Labrador retriever of kortweg labrador is een hondenras afkomstig uit Newfoundland en Labrador (Noord Amerika). De labrador werd vroeger vooral gefokt voor de eendenjacht en voor de jacht in moerassige gebieden. 
De vacht van de labrador is kort en dik met een waterafstotende ondervacht. De vacht heeft weinig verzorging nodig. Labradors zijn er in de kleuren zwart, bruin en blond (licht tot vossenrood). De labrador retriever is door zijn intelligentie en leergierigheid niet moeilijk op te voeden. De labrador is momenteel één van de populairste hondenrassen in Nederland. Wil jij ook een labrador bedenk dan het volgende:

 

  • De basisopvoeding van pup tot volwassen hond duurt anderhalf jaar, dat kan dus niet even in drie weken vakantie. Het eerste jaar is best een beetje afzien.
  • Ook als hij geen pup meer is, heeft jouw labrador tijd en aandacht nodig.
  • Een labrador die te weinig aandacht en/of beweging krijgt kan gaan slopen. Om dit voorkomen,zul je elke dag gedurende het hele leven van de hond voldoende tijd voor hem moeten vrijmaken.
  • Met een labrador in huis liggen er elke dag wel haren op de vloer, maar twee keer per jaar verhaart hij nog extra, dan laat zijn dikke dubbele vacht los.
  • Verder kost een labrador behoorlijk wat geld. Naast de aanschafkosten ben je ook geld kwijt aan voer, dierenartskosten, pension enz. Het mag niet zo zijn, dat de hond geen doktershulp krijgt omdat jij het niet kan betalen. Kan jij je een hond financieel veroorloven?
  • Schaf nooit een pup aan omdat je kinderen het zo graag willen. De pup wordt groot en uiteindelijk ben jij degene die zorg draagt voor de hond.
  • Met de aanschaf van een jonge labrador neem je een grote verantwoordelijkheid op je, een verantwoordelijkheid die pas eindigt aan het einde van zijn leven. Ben je bereid de komende 12 jaar of langer rekening te houden met jouw labrador?